Search

Fun Facts About Malaysia!

Share these fun facts about Malaysia with your kids and let their mind blown ๐Ÿ˜‰ . ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ Jalur Gemilang atau bendera Malaysia sebenarnya di-design oleh seorang arkitek (designer bangunan) yang bernama Mohamad Hamzah, 29 tahun. . ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ Lagu Negaraku pada asalnya adalah lagu rasmi negeri Perak. Selepas merdeka, Tunku Abdul Rahman organise satu pertandingan mencipta lagu kebangsaan. Malangnya, dalam 512 penyertaan yang diterima, takde satu pun yang beliau berkenan ๐Ÿ˜‚, dan akhirnya beliau mengambil keputusan "meminjam" lagu negeri Perak yang ketika itu bertajuk "Allah Lanjutkan Usia Sultan". Tak lama kemudian, barulah beliau mengolah lirik yang lebih sesuai untuk lagu Negaraku. . ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ Jangan terkejut, Borneo (yang menempatkan Sabah, Sarawak, Brunei, dan Indonesia) adalah kepulauan ketiga terbesar di dunia selepas Greenland and New Guinea. Dan ia juga merupakan salah satu hutan hujan tropika terbesar di dunia! . ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ Percaya tak, Malaysia mempunyai roundabout terbesar di dunia? Tu, Persiaran Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Putrajaya! Roundabout yang boleh muat sebuah istana dan hotel Shangri-La! ๐Ÿคฏ . ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ Tahukah anda, anak yang baru lahir dulunya dipanggil "ulat" terutamanya dalam kalangan Etnik Iban. Tapi gelaran itu ditukar, kerana ditakuti akan memendekkan hayat anak. ๐Ÿ˜Œ . ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ Nak tahu kat mana tempat paling terpencil di Malaysia? Bario, Sarawak! Tempat ni langsung tak mempunyai jalan raya, dan semua urusan pengangkutan menggunakan kapal terbang! Wohhh baru tahu Wakanda sebenarnya dalam Malaysia! ๐Ÿ˜‚ . ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ Taman Negara Gua Mulu yang bertempat di Sarawak adalah gua bawah tanah yang terbesar di dunia! Ia boleh memuatkan 8 kapal terbang boeing 747. Thiz iz the reallll Wakanda Forever! ๐Ÿ˜ . ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ Berdasarkan World Tourism Organization (WTO), Malaysia merupakan negara kesembilan paling kerap dilawati out of 196 negara di seluruh dunia! Berbanggalah kita jadi rakyat Malaysia! โค๏ธ

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan, semua! ๐Ÿ‡ฒ๐Ÿ‡พ . #SayangiMalaysiaku #KitaPunya . Merdeka Sale! www.haikalsgamebook.com

Shopee: shopee.com.my/haikalsgamebook

3 views

Contact Us:

+6 010 225 0494